jul 19, 2016

Pessarium

pessarium

Het pessarium is een soort kapje dat de baarmoedermond afsluit en in combinatie met een zaaddodende gel er voor zorgt dat een vrouw niet zwanger wordt. Alhoewel pessaria al lang gebruikt worden, waren ze al een tijd niet meer zo in trek. Nu steeds meer vrouwen alternatieven zoeken voor hormonale anticonceptie begint het pessarium weer een beetje

aanzien te krijgen. Mocht je een pessarium interessant vinden omdat er geen hormonen inzitten, dan kun je ook kijken of het koperspiraal, het mannencondoom of het vrouwencondoom iets voor je is (https://wipsite.nl/anticonceptie)

Net als ieder anticonceptiemiddel heeft het natuurlijk haar voor- en nadelen. Het klinkt misschien wat flauw maar uiteindelijk is ieder mens zo verschillend dat je er meestal pas achter komt of het iets voor jou/jullie is door het te proberen. En toch hebben we hier even de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Voordelen:

  • In het pessarium of de zaaddodende gel zitten geen hormonen, dit kan een voordeel zijn wanneer je hier bijwerkingen van ervaart.
  • Je hoeft alleen aan het pessarium te denken wanneer je seks gaat hebben, dus niet iedere dag op een vast tijdstip zoals bijvoorbeeld bij de pil.
  • Het pessarium heeft geen invloed op je menstruatie. Dat kan een voordeel zijn omdat je wilt weten hoe je cyclus verloopt. Zo kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen het pessarium alleen op je vruchtbare dagen te gebruiken.
  • Je kunt het pessarium al wat langer van te voren inbrengen. Zo vormt het geen onderbreking tijdens het vrijen.
  • Het is een redelijk goedkoop anticonceptiemiddel!

Nadelen:

  • Je moet het pessarium inbrengen wanneer je verwacht seks te gaan hebben of wanneer je op het punt staat seks te hebben. In de praktijk betekent dat dus vaak dat het vrijen onderbroken moet worden om je pessarium en gel in te brengen.
  • Het pessarium is minder betrouwbaar dan hormonale anticonceptiemiddelen. De betrouwbaarheid ervan hangt (net als bij het mannencondoom en vrouwencondoom) sterk af van de manier waarop je het gebruikt. Het is natuurlijk minder betrouwbaar wanneer je eerst even zonder pessarium vrijt en hem daarna inbrengt, of wanneer je hem niet goed inbrengt. Dit hangt dus erg van jezelf af.
  • Er zijn vrouwen die slecht reageren op de zaaddodende gel. Soms kun je hier een brandend, jeukend of irriterend gevoel van krijgen.
  • Het pessarium moet na de seks nog zo’n zes uur blijven zitten. Daarna moet je ook weer niet vergeten haar er uit te halen. Wanneer je vaker achter elkaar seks hebt, moet je opnieuw de zaaddodende gel aanbrengen. Als je het pessarium wilt gebruiken moet je dus wel een beetje met je hoofd erbij blijven.