Seksuele oriëntatie

Seksuele oriëntatie is het begrip op wie je valt, dit zijn over het algemeen mannen, vrouwen, allebei of geen van beide. Seksuele oriëntatie is iets anders dan genderidenteit. Het hebben van een seksuele oriëntatie is allemaal niet zo zwart wit als sommige mensen misschien denken. Je kunt je je bijvoorbeeld wel fysiek aangetrokken voelen tot mannen maar er niet verliefd op worden of andersom. Ook kan je seksuele geaardheid uiteenlopen zoals Kinsey illustreerde met zijn bekende Kinsey-schaal. Misschien ben je ook wel de eerste helft van je leven hetero en de tweede helft homo. Of je valt alleen op transseksuele vrouwen, dat kan allemaal! Het gaat er namelijk vooral om dat jij jezelf accepteert zoals je bent!

Hetero-seksueel:
Je valt op mensen van het andere geslacht dan dat jij zelf bent.

Homo-seksueel:
Je valt op mensen van hetzelfde geslacht.

A-seksueel:
Je voelt je niet seksueel aangetrokken tot mensen, of ze nou van hetzelfde geslacht zijn of niet. Dit betekent niet dat je niet verliefd kunt worden of van iemand kan houden!

Bi-seksueel:
Je valt zowel op mensen van je eigen, als van het andere geslacht.

Omdat er dus veel meer soorten seksuele oriëntaties zijn, is de term LHBTQIA(+) bedacht. In deze term zitten niet alleen seksuele oriëntaties maar ook andere seksuele minderheden (zoals de T en de I). De letters staan voor Lesbisch, Homo, Bi, Transseksueel, Queer (uitleg), Interseks, A-seksueel en meer. De + is er achter gezet omdat sommige mensen zich ook niet in deze hokjes thuis voelen, je zou je kunnen afvragen of men überhaupt nog in hokjes zou moeten denken!

 

Fotograaf Imke Ligthart laat met haar werk zien dat seksuele oriëntatie geen rol hoeft te spelen in je beleving van seksueel plezier. Ongeacht op wie je valt, het is de natuur! Vanuit dat perspectief laat Imke op bijna poëtische wijze de connectie tussen mensen zien. Of je man, vrouw of alles daartussen in bent maakt niet uit. Seksueel plezier is het samensmelten van twee (of meer) mensen. Uiteindelijk maakt het daarvoor niet uit tegen welk lichaam je aan kruipt. De acceptatie van je eigen seksuele voorkeur draagt bij aan het beleven van seksueel plezier. Heb seks met wie je wilt, dan is het het leukst!