sep 17, 2017

Gender

Je kunt er vandaag de dag niet meer omheen: gender. Gek genoeg bestaat er in het Nederlands geen woord voor, geslacht is namelijk alleen het biologische aspect van man of vrouw zijn. Gender gaat juist over hoe je je voelt en is dus voor iedereen verschillend. De meeste mensen voelen zich wel in te delen in een van de twee hokjes: man/vrouw. Maar omdat twee nog al weinig is, bedacht Facebook 58 genders die mensen op hun profiel kunnen aangeven. Zie jij door de bomen het genderbos niet meer? Wipsite maakt je wegwijs in de wereld van de genders!

Tegenwoordig lijkt het wel alsof er veel meer transgenders of gender queers (queers laten zich niet graag in hokjes plaatsen) zijn dan ooit tevoren. Dit is natuurlijk niet zo, ze zijn voornamelijk zichtbaarder en geaccepteerd geraakt door bekende programma’s als Hij is een Zij. Welke gender jij je voelt ligt al vast als je 3/4 jaar oud bent, het is dus onzin om te zeggen dat je daar voor kiest of dat het aangeleerd is.

Maar wat is nou wat? Het meest bekend zijn misschien wel transgenders. Transgenders zijn mensen die geboren zijn in het verkeerde lichaam. Zo kun je lichamelijk een vrouw zijn maar je een man voelen (transman) of andersom (transvrouw). Dit is iets anders dan een hermafrodiet die zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtdelen heeft, hermafrodie is dus geen gender! Als je net zoals de meeste mensen hebt dat je lichaam overeenkomt met je genderidentiteit dan heet dat cisgender. Dan zijn er ook nog veel mensen die zich simpelweg niet in een tweedeling van man/vrouw thuisvoelen. Zo heb je mensen die androgyn zijn, dit kan bijvoorbeeld zijn dat ze een mannelijke vrouw zijn of een vrouwelijke man. Of zich helemaal geen man of vrouw voelen (a-gender), of juist zowel man als vrouw (bi-gender). Omdat gender voor sommige mensen ook nog eens aan tijd gebonden is, heb je mensen die zichzelf genderfluide noemen, het ene moment voelen zij zich vrouw en het andere man.

 Gender is trouwens nog weer iets anders dan seksuele voorkeur. Seksuele voorkeur is ‘op wie je valt’ en staat los van je gender. Ook in seksuele voorkeur wordt er vaak nog in hokjes gedacht, zo heb je hetero’s, lesbiennes, homo’s, biseksuelen en aseksuelen. Er ontstaat nog al eens verwarring omdat deze groepen vaak samen worden genoemd onder de naam LHBTQIA (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, queers, interseks en aseksueel), maar dit gaat voornamelijk over het feit dat ze allemaal seksuele minderheden zijn.

Zit jouw gendervoorkeur er niet tussen? De vraag is of 58 types wel genoeg zijn of dat we niet beter helemaal af kunnen van dat hokjes denken!