sep 7, 2017

Parafilieën

Een parafilie is een seksuele gedraging of fantasie die afwijkt van dat wat als normaal wordt beschouwd. Bij een parafilie komen vaak negatieve associaties opduiken. Het kan zijn dat een parafilie een persoon zelf of een ander in gevaar kan brengen. Voorbeelden zijn pedofilie, sadisme (het pijnigen van anderen) of exhibitionisme (de geslachtsdelen willen laten zien: potloodventer).

Maar een parafilie kan ook erg leuk zijn. Als je bijvoorbeeld ergens extra opgewonden van wordt. Sommige parafilieën komen relatief veel voor, bijvoorbeeld een fetisj voor voeten, terwijl andere zeldzaam zijn. Er zijn meer dan tweehonderd parafilia bekend in de literatuur, hier volgen een paar voorbeelden.

Er zijn velen parafilieën waarbij iemand seksueel opgewonden wordt van een specifiek lichaamsonderdeel, bijvoorbeeld de voetfetisj (podophilia), neusfetisj (nasophilia) of okselfetisj (maschalagnia). Ook zijn er mensen die opgewonden worden van lichaamsgeuren (olfactophilia), menstruatie (menophilia), borstmelk (lactophilia), poep (coprophilia), plas (urolagnia) of kots(emetophilia).

Maar er zijn ook parafilieën die niks met mensen te maken hebben. Zo is er dendrophilia, waar een persoon seksueel opgewonden raakt van bomen. Ook is er zoophilia, het opgewonden worden van dieren. Hier zijn onderverdelingen in te maken zoals formicophilia, waarbij een persoon opgewonden wordt door insecten op het lichaam voelen, of alektorophilia, het opgewonden worden van gevogelte.

Er zijn ook mensen die opgewonden raken van specifieke voorwerpen. Zo zijn er mensen die opgewonden worden van knuffels (als in stuffed animals: plushophilia) of geweren (hoplophilia).

Een parafilie wordt vaak gevormd tijdens de jeugd en komt dan tijdens de pubertijd tot expressie. Zo was er een man die naar een seksuoloog kwam met de klacht dat hij alleen nog maar opgewonden kon raken van latex. Deze man had weinig liefde gekregen van zijn ouders. Als jongen plaste hij in zijn bed. Hij kreeg toen een plaszeiltje in zijn bed. Hij had verder geen knuffels in bed maar wel het plaszeiltje. Tijdens de pubertijd kwamen er fantasieën met latex op. Hoe meer hij het probeerde te onderdrukken, hoe sterker de fantasieën werden.

Opgewonden raken van dingen naast ‘het normale’ kan leuk zijn en een inspiratie voor experimenteren tijdens seks. Het kan vervelend zijn als de parafilie de enige manier is waardoor je opgewonden raakt. De man hierboven sprak met een seksuoloog en heeft een manier gevonden om er mee om te gaan. Herken je jezelf in dit parafilieverhaal en heb je er wel last van? Praten met een psycholoog of seksuoloog kan een enorme opluchting zijn. Samen kan er dan ook gekeken worden naar oplossingen. Kijk op www.nvvs.info om een erkende seksuoloog te vinden.

 

Beeld:Iris Haverkamp Begemann

Tekst: Sophie van ‘t Hof