mrt 8, 2017

Elk orgasme komt door de clitoris

Freud zei in 1905: ‘Het enige volwassen en geaccepteerde orgasme is het vaginale orgasme.’ Vandaag de dag weten we dat slechts 25-30% van de vrouwen geregeld klaarkomt door penetratie[1]. Volgens Freud is dus 70% van de vrouwen onvolwassen!

Gelukkig kwamen een halve eeuw na Freud de grondleggers van seksuologisch onderzoek, Masters en Johnson (ja, die van de Netflixserie Masters of Sex), met wat meer inzicht en bewijs. In hun onderzoek rapporteerden vrouwen verschillende soorten orgasmes te voelen: clitoraal en vaginaal.

Maar wat is nou het verschil tussen deze twee orgasmes? De vagina zelf heeft geen gevoelszenuwen. Gelukkig maar: de vagina is een baringskanaal en het zou enorm vervelend zijn als je met de vagina veel kan voelen. Toch is penetratie niet gevoelloos voor een vrouw. Als we weer even terugdenken aan de anatomie van de clitoris (vorige week), is het te zien dat de clitoris zich om de vagina heen vormt. De clitoris, die wél vol zenuwen zit, zwelt net zoals een penis op bij opwinding. Bij penetratie wordt dus de clitoris gestimuleerd, wat kan leiden tot een orgasme.

Een orgasme bij een vrouw komt tot stand door directe (stimulatievan de glans clitoris) of indirecte (zoals penetratie) prikkeling van de clitoris. Een ‘vaginaal’ orgasme is dus in werkelijkheid ook een clitoraal orgasme.

[1] In 1976 werd dit gevonden door Hite et al. Lloyd bevestigde deze conclusie in 2006 met een onderzoek waar hij vond dat een kwart van de vrouwen altijd of vrijwel altijd klaarkomt tijdens geslachtsgemeenschap.

 

Tekst: Sophie van ‘t Hof