mei 4, 2017

Balverschil

De balzak, ook wel scrotum genoemd, ziet er bij elke man anders uit. Een balzak kan groot of klein, vol haar of helemaal kaal, gerimpeld of glad zijn. In de balzak zitten de ballen (testikels) die zaad en hormonen maken zoals testosteron, het hormoon dat zorgt voor lichaamsbeharing, lagere stem en een rol speelt bij zin in seks. Bij meer dan 80% van de mannen is de linker zaadbal iets kleiner dan de rechter en hangt deze lager in de balzak. De reden hiervoor is onduidelijk, maar het is wel handig. Anders zouden de ballen bij elke stap tegen elkaar aan kletsen.

De balzak wordt niet beschermd door dikke spieren, vet of botten. Er zitten wel enorm veel zenuwen. Die zenuwen zorgen ervoor dat bijvoorbeeld een knietje zoveel pijn doet. Maar al deze zenuwen zorgen ervoor dat de balzak ook seksueel opwindend kan zijn. Tijdens seks kan spelen met de ballen erg fijn voelen voor een man. Je kan strelen, zachtjes trekken, likken, zuigen of vastpakken. Het verschilt per persoon hoe gevoelig de balzak is en wat fijn voelt.

Feitje: balpijn doet veel pijn maar onderzoek heeft aangetoond dat een neus breken meer pijn doet. Het meeste pijn doet een bevalling en daarna het uitplassen van nierstenen.

 

Tekst: Sophie Van ‘t Hof