Het Orgasme

 

Klik op play en lees de tekst

Het orgasme (klaarkomen) kan een aangenaam hoogtepunt tijdens seks zijn. Niet alle orgasmes zijn hetzelfde, de ene keer is het langer, intenser of aangenamer dan de andere keer. Er zijn zelfs mensen die zulke intense orgasmes beleven dat het pijn doet.

Wat helpt om een fijn orgasme te hebben is om te ontspannen en er niet te veel mee bezig te zijn of het wel of niet gaat lukken. Als het niet lukt om een orgasme te bereiken heeft het dus geen zin om je er heel erg druk over te gaan maken. Seks is immers ook heel fijn zonder orgasmes. Als je goed weet hoe je jezelf klaar kan laten komen, word je ook beter in het geven van instructies aan iemand anders om je te laten klaarkomen. Het is dus een uitstekend idee om goed te oefenen en je lichaam te ontdekken.

Tijdens een orgasme komen er in de hersenen verschillende stoffen vrij die voor een euforisch gevoel zorgen. Dit zijn onder andere stoffen die ook vrijkomen tijdens sporten, chocola eten of wanneer je drugs gebruikt. Je lichaam beloont je dus met een natuurlijke high voor het harde werken tijdens de vrijpartij.

Leuk weetje: Klaarkomen kan ook gebeuren zonder het stimuleren van geslachtsorganen. Mensen die door een ongeluk hun gevoel in een groot deel van hun lichaam kwijt zijn geraakt kunnen nieuwe gevoelige plekken ontwikkelen. En zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een persoon klaar kan komen van een oorlelmassage.

 

Het vrouwelijk orgasme

Bij vrouwen zorgt het orgasme voor ongecontroleerde samentrekkingen van spieren door het hele lichaam. Ook spieren in de vaginawand, bekkenbodem en baarmoeder trekken samen. Tussen vrouwen onderling zijn er verschillen in hoe zij een orgasme beleven. Sommige vrouwen kunnen meerdere keren achter elkaar klaarkomen tijdens een vrijpartij. Anderen vrouwen zijn na een orgasme zo gevoelig dat ze juist niet meer door willen gaan met vrijen.

Over het algemeen hebben vrouwen stimulatie van de clitoris nodig om klaar te komen. Wanneer een vrouw opgewonden raakt wordt ze vochtig en zwelt de clitoris op, zo kun je ook via de vagina de clitoris stimuleren (de G-spot). De clitoris heeft twee onderhuidse vertakkingen die langs de opening van de vagina lopen. Een vrouw kan dus wanneer ze erg opgewonden is wel klaar komen door vaginale seks maar zeker niet altijd en ook niet iedere vrouw. Vergeet dus niet om ook aandacht te schenken aan het topje van de clitoris als je een vrouw wil laten klaarkomen.

Vrouwen uit lesbische koppels komen vaker klaar tijdens het vrijen dan vrouwen in een heteroseksuele relatie. Blijkbaar zijn vrouwen dus beter in het klaar laten komen van hun vrouwelijke partners dan dat mannen dat zijn. Wellicht komt dat ook doordat vrouwen het vrouwelijk lichaam beter kennen en dus misschien ook beter weten wat ze er mee aan moeten. Als heteroseksuele mannen net zo goed willen worden in het laten klaarkomen van hun partners zullen ze dus even wat meer hun best moeten doen om erachter te komen wat daarvoor nodig is. Als je aan elkaar vraagt wat lekker voelt kan je een hier een hoop over leren.

Vrouwen faken wel eens orgasmes om een einde te maken aan een vrijpartij waar ze geen zin meer in hebben of om hun bedpartner het gevoel te geven dat ze goed bezig zijn. Het faken van orgasmes kan je bedpartner belemmeren om zich te ontpoppen als een goede minnaar en je beleeft daardoor zelf ook minder seksueel plezier. Je partner denkt dan namelijk dat hij of zij fantastisch bezig is terwijl je eigenlijk niet helemaal tevreden bent over de bedprestaties die je voorgeschoteld krijgt. In plaats van faken kan je daarom beter praten over wat er mis is en hoe het de volgende keer beter zou kunnen.

 

Leuk weetje: Volgens een theorie zorgen de samentrekkingen van de vagina en baarmoeder tijdens het orgasme van een vrouw er voor dat het sperma van de man opgezogen wordt, wat de kans op bevruchting kan bevorderen.

 

De Zaadlozing.

Al op zeer jonge leeftijd kunnen kinderen symptomen van een orgasme vertonen. Het betreft bij een jongen dan een droog orgasme, zonder zaadlozing. Pas rond hun dertiende hebben jongens hun eerste orgasme met zaadlozing. Vaak komt het eerste orgasme van mannen in de vorm van een natte droom. Een natte droom houdt in dat een jongen in zijn slaap klaarkomt. Meestal wordt de jongen hier dan wel wakker van en moet hij zijn zaad op gaan ruimen. De natte droom wordt ook wel eens gezien als het begin van de puberteit van een jongen en is daarom eigenlijk wel een feestje waard.

Het mannelijk orgasme duurt drie tot tien seconden en bestaat uit twee fasen. De emissiefase, waarin het lichaam alle ingrediënten van het sperma bij elkaar verzamelt. En de expulsiefase, waarin het lichaam met enkele krachtige samentrekkingen het sperma door de penis naar buiten spuit. Tussen deze twee fasen is er een point of no return, wanneer de man weet dat hij klaar gaat komen en het niet meer tegen kan houden.

Nadat een man is klaargekomen wordt zijn penis weer slap. Het duurt dan weer even voordat de man opnieuw klaar kan komen. Mannen kunnen in principe meerdere keren klaarkomen op een avond maar het duurt wel telkens langer om een opnieuw een orgasme te bereiken na het eerste orgasme. Hoe lang precies verschilt van man tot man.

Sommige mannen vinden dat ze te snel klaarkomen. Er is geen objectieve manier om te bepalen wat te snel is. Waar de ene man teleurgesteld is als hij na een half uur pompen klaarkomt, zijn er ook mannen die al tevreden zijn als ze het enkele minuten kunnen volhouden voordat ze klaarkomen. Er zijn simpele trucs die mannen kunnen helpen om hun orgasme uit te stellen. Zo kan je bijvoorbeeld met je duim het bloed uit je eikel drukken, waardoor je minder stimulatie van de eikel ervaart.

Tekst: Anjo van der Ploeg

Muziek: Matteo Myderwyk