mei 25, 2017

Wat balgrootte ons kan vertellen

Elk persoon zal deze vraag anders kunnen beantwoorden, afhankelijk van cultuur, opvoeding, geloofsovertuiging enzovoort.

Vanuit evolutietheorieën kan deze vraag beantwoord worden door balgrootte te vergelijken tussen dieren. Neem bijvoorbeeld de gorilla’s. Het sterkste mannetje heeft als enige het recht om met alle vrouwtjes te paren. Omdat het mannetje zeker is dat hij als enige het vrouwtje bevrucht, heeft hij niet sterk zaad nodig. Dit is terug te zien in de balgrootte. De ballen van gorilla’s zijn namelijk relatief klein. Chimpansees daarentegen, hebben verschillende sekspartners gedurende het gehele leven. Het mannetje met het beste en meeste zaad zal dan ook de vrouw bevruchten. Ook dit is terug te zien in balgrootte: Chimpansees hebben hele grote ballen.

De balgrootte van de mens zit tussen de gorilla en chimpansee in. De mens zit dan ook tussen monogame en polygame diersoorten in.  Dat betekent dat vanuit deze theorie een mens een monogame relatie aan kan gaan maar ook polygaam kan zijn. Veel voorkomend is het zogeheten ‘seriële monogamie’. Dit houdt in dat een persoon meerdere vaste monogame relaties heeft gedurende het leven. Elk persoon pakt het anders aan, hoe denk jij erover?

Tekst: Sophie van ‘t Hof