okt 24, 2017

De clitoris

Genotsknots, parel, kittelaar, orgasmeknopje, klitje ofwel; de clitoris. Dat bobbeltje bij de vagina is verantwoordelijk voor seksueel genot van de vrouw. De clitoris speelt een belangrijke rol bij seksueel plezier, maar wat weet je er eigenlijk van? Kennis zorgt voor meer plezier. Zo toont onderzoek aan dat meer kennis over de clitoris gelinkt is aan het krijgen van orgasmes1. In deze serie van vier blogs, neem ik je mee in de wonder wereld van de clitoris. De anatomie van het clitoris-orgaan is reuze interessant. De clitoris is namelijk zoveel meer dan dat kleine knopje.

Pas rond 2000 werd door nieuwe beeldtechnieken duidelijk dat de clitoris zoals deze bekend was, slechts het topje van een groot inwendig orgaan bleek te zijn2. Dit kleine roze topje wordt nu de glans clitoris genoemd. De rest van de clitoris ligt inwendig en is minstens tienmaal groter dan de glans clitoris. Het clitoris-orgaan is opgebouwd uit erectiel weefsel. Bij opwinding zwelt de clitoris, net als de penis op! De geslachtsorganen van de man en van de vrouw zijn dus hetzelfde opgebouwd, maar worden door hormonen tijdens de zwangerschap anders gevormd. Hoe de clitoris zorgt voor seksueel plezier en je zelfs beschermt tijdens seks lees je in de aankomende weken.

 

 

 

  1. Wade et al. (2005): http://www.tandfonline.com/doi/pdf/
  2. O’Connel et al. (2005): http://s3.amazonaws.com/academia.edu.documents/43348619/Anatomy_of_the_clitoris20160304-8083-18jftin.pdf?AWSAccessKeyId=AKIAIWOWYYGZ2Y53UL3A&Expires=1486558801&Signature=G6hYgQAbwCoSQxsk%2F4NuhZtvrZs%3D&response-content-disposition=inline%3B%20filename%3DAnatomy_of_the_Clitoris.pdf

 

Tekst: Sophie van ’t Hof

Welcome!

This is popup preview that you can fill with any content you want.

The plugin include some shortcodes, you can read more about them at the bottom of this page. The main 3 sections to configure the popup are:

Appearance: Where you edit the look and feel of the popup.
Display Rules: Here you choose on which page to display the popup (Set to all by default)
Display options: Some important settings about the plugin, being the more important trigger action.