jun 6, 2017

Blauwe ballen, blauwe vulva

Ooit gehoord van de uitdrukking ‘blauwe ballen’? Blauwe ballen klinken misschien niet meer dan een gezegde, maar blauwe ballen bestaan echt!

Wat zijn blauwe ballen? Blauwe ballen komen door het tijdelijk vernauwen van de bloedvaten rond de ballen. Tijdens opwinding komt er meer doorbloeding en spierspanning rond de penis en de balzak. De gezwollen bloedvaten zijn dan blauw van kleur, vandaar de term blauwe ballen. Als een man te lang opgewonden is zonder dat hij klaarkomt kan een man blauwe ballen krijgen.

Blauwe ballen kunnen pijnlijk zijn. Door de spierspanning treedt als het ware een kramp op rond de ballen. Kramp ken je misschien van tijdens het sporten of als je lang verkeerd zit. Maar kramp kan dus ook optreden tijdens opwinding.

Dit fenomeen treedt niet alleen bij mannen op! Vrouwen kunnen hetzelfde ervaren: een zogeheten blauwe vulva. De vulva is het buitenste gedeelte van de vagina dat tijdens opwinding ook vol met bloed stroomt en waar spierspanning optreedt.

Last van blauwe ballen of een blauwe vulva? De makkelijkste manier om ervan af te komen is door klaar te komen. Na klaarkomen gaat het bloed weer normaal stromen en verdwijnt deze pijnlijke sensatie.

 

Tekst: Sophie van ‘t Hof