SOA’S

Soa staat voor ‘seksueel overdraagbare aandoening’. Je krijgt een soa van onveilige seks, dit betekent dus vrijen of pijpen zonder condoom of beffen zonder liklapje. Omdat we allemaal maar mensen zijn, die zich ook wel eens laten gaan, komen er in Nederland per jaar nog veel nieuwe infecties bij. Chlamydia is de koploper met 60.000 nieuwe infecties per jaar. De soa HIV waarvan je misschien denkt dat je het nooit zal oplopen, zorgt ook nog voor 1.150 nieuwe infecties per jaar.

Er valt onderscheid te maken tussen virale soa’s zoals HPV, HIV, herpes en bacteriële of infectie-soa’s zoals chlamydia en gonorroe. Virale soa’s blijven altijd in je lichaam en zijn dus wel te behandelen maar niet te genezen. De meeste soa’s die van bacteriën of infecties komen zijn goed te behandelen wanneer je er snel bij bent. Het kost misschien wat moeite om je er over heen te zetten maar hoe eerder je een test doet, hoe minder problemen je er mee krijgt.

Hepatitis B

Hepatitis B is een soa die in Nederland veel voorkomt. Deze soa wordt gemakkelijk overgedragen door het hebben van onveilige anale of vaginale penetratie. De kans dat je het via pijpen of beffen krijgt is minder groot, maar bestaat wel. Het virus kan zich via de bloedbaan naar de lever verspreiden en daar een ernstige leverontsteking veroorzaken. Zonder behandeling kan je lever blijvend beschadigd raken. Vaak ervaar je pas klachten van hepatitis B rond de twee of drie maanden na besmetting. Symptomen kunnen vermoeidheid, koorts en lusteloosheid zijn. Je kunt je beschermen tegen hepatitis B door je te laten vaccineren. Ben je ooit op reis geweest naar een ver landen, dan heb je deze vaccinatie waarschijnlijk gehad.

Chlamydia

Chlamydia is de soa die in Nederland het meest voorkomt. Je kunt chlamydia krijgen door onveilige vaginale of anale seks of door onveilig te pijpen of te beffen. Omdat je vaak geen symptomen ondervindt bij chlamydia is het lastig om te weten of je het hebt. Ook als je geen klachten hebt kun je chlamydia hebben en het doorgeven aan anderen. Onbehandelde chlamydia kan veel schade aanrichten, zowel mannen als vrouwen kunnen er onvruchtbaar van worden. Gelukkig is chlamydia wel makkelijk te genezen met een antibioticakuur.

 

Gonorroe 

Gonorroe is een erg besmettelijke soa die wordt veroorzaakt door de bacterie ‘gonokokken’. Het slijmvlies van je penis, vagina, anus, keel en ook oog is voor de gonokokken de perfecte omgeving om zich te nestelen. Alhoewel je deze soa snel krijgt van onveilig vrijen of pijpen, is er maar een kleine kans dat je het krijgt van beffen. Als vrouw heb je vaak weinig klachten maar als man kun je een pusachtige afscheiding uit de plasbuis krijgen, daar dankt gonorroe zijn bijnaam ‘de druiper’ aan. De soa is goed te behandelen met een antibiotica-injectie of pil. Doe je dit niet, dan kun je een ontsteking in je eileider of bijbal krijgen.

 

Genitale Herpes 

Genitale herpes wordt veroorzaakt door een virus, je houdt het dus je hele leven. De eerste klachten van genitale herpes krijg je vaak een week na besmetting. Je ziet blaasjes op je geslachtsdelen en kunt koorts en opgezette klieren krijgen. Het virus wordt doorgegeven via de piemel, anus of de slijmvliezen van de vagina en mond. Daarom beschermen condooms niet voor 100% tegen herpes. Als je veel klachten hebt kun je van de huisarts een behandeling krijgen. Deze verkort de duur en omvang van de herpesuitbraak maar geneest hem niet. Een slechte weerstand, griep of stress kunnen zorgen voor een nieuwe herpesaanval.

 Genitale wratten 

Genitale wratten krijg je op je piemel of rondom je vagina of anus. Deze wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Als je dit virus ooit oploopt, zal je het altijd houden en kunnen de genitale wratten weer terugkomen. De genitale wratten zelf zijn redelijk onschuldig, meestal verdwijnen ze weer vanzelf. Je loopt ze op door onveilige seks te hebben, maar zelfs een condoom beschermt er niet 100% tegen. Het virus wordt namelijk ook doorgegeven door de huid rondom de geslachtsdelen, via iemands vingers of door een besmette handdoek. Genitale wratten hoeven alleen behandeld te worden als je er veel last van hebt.

 

HIV 

Het human immunodeficiency virus (HIV) is het virus dat tot aids (acquired immunodeficiency syndrome) kan leiden wanneer het niet behandeld wordt. Het virus zit in voorvocht, sperma, vaginaal vocht, bloed en moedermelk. Je kunt HIV krijgen door onveilige seks te hebben. Bij pijpen en beffen is de kans dat je het krijgt niet zo groot, maar wel aanwezig. De kans is groter als je de ontvanger van onveilige anale seks bent. Wanneer je het virus hebt, zal je het altijd houden. HIV is vandaag de dag echter goed te behandelen, vooral als je er snel bij bent. Onbehandeld breekt het virus je afweersysteem af.